Deniz Çakır Kimdir, Deniz Çakır Hayatı Eserleri, Ödülleri,

Deniz Çakır Kimdir, Deniz Çakır Hayatı Eserleri, Ödülleri,

Doğum tarihi: 31 Aralık 1981 (37 yıl yaşında), Ankara
Boy: 1,75 m
Filmler: Ya Sonra, Nasılsın?, 40
Eğitim: Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı (2000– 2004), Ankara Üniversitesi
Kardeşleri: Tuna Çakır

Erken Dönem
Deniz Çakır, 31 Aralık 1982 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Kendisi Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olmuştur. Ayrancı Süper Lisesi’nde okumuştur. Bu dönemde sık-sık tiyatro oyunlarına giden Çakır, bir gün yine bir oyunda Zeynep Eronat’ın performansından çok etkilenmiş ve böyle oyuncu olmaya karar vermiştir. Kendisine bu dönemde hocalık etmiş isimlerden biri de Cihan Ünal’dır. Küçükken taklit yapmayı sevdiği ve en çok Emel Sayın’ı taklit eden, Ankara’da yaşayan Deniz mezun olduktan sonra İstanbul’a yerleşme kararı almıştır. Konservatuvardan mezun olmadan önce Ankara Radyosu’nda, radyo tiyatrosu yaptı ve radyo reklamı seslendirdi.

Kariyer
Birol Güven yeni dizisi Kadın İsterse için en sonunda Deniz Çakır’da karar kılmış ve oyuncu, yardımcı fakat önemli bir rol olan Alev rolüyle ilk televizyon deneyimini yapmıştır. Dizide başta Hülya Avşar ve hocası Cihan Ünal olmakla önemli bir kadro ile çalışan Çakır için bu iyi bir başlangıç oldu. Dizinin ratinglerinin iyi olması sayesinde önce Star TV’de daha sonra Show Tv’deki yayınıyla dikkat topladı. Dizinin sona ermesinin ardından Birol Güven’in başka yazdığı bir dizi olan sitcom İki Arada Aşk adlı dizide başrolde yer aldı. Birol Güven kendisinin gelecekte büyük bir yıldız olacağından hiçbir süphesi olmadığını belirtti. Bu sefer, önceki dizideki kötü kadın imajıni yıkmayı başarsa da, dizi başka bir kanala transfer olunca düşük ratingler yüzünden yayından kaldırıldı. Bu dizinin ardından yine iyi bir karakteri oynadığı İşte Benim (veya diğer adıyla Evet Benim) dizisinde yer aldı. Bir yaz dizisi olan bu dizi rol aldığı önceki iki dizinin aksine birçok karakteri ve onların hayatlarını ele alıyordu. Daha önce yer aldığı dizilerden en az bölüm yayınlanan bu yaz dizisi, çok geçmeden yayından kaldırıldı.

Deniz Çakır en büyük çıkışını Reşat Nuri Güntekin’in aynı adlı romanından günümüze uyarlanan Yaprak Dökümü dizisiyle yaptı. Dizi sayesinde tecrübesi ve popülaritesi artan Deniz Çakır dizide en önemli karakterlerden biri olan Ferhunde rolüyle dikkat toplamayı başardı. Dizideki oyunculuğu kendisine 2010 senesinde ilk kez takdim edilen İsmail Cem Televizyon Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Dram ödülü kazandırdı. Çakır, hatta bu sayede diğer bazı ülkelerde de başta Bulgaristan ve Azerbaycan olmakla hayranlar kazandı. Bu sıralarda İstanbul Devlet Tiyatrosunda “Uyarca” isimli oyunda yer almıştır. Deniz Çakır dizideki oyuncular arasında özellikle Halil Ergün ile yakın bir arkadaşlık kurmuştur. Kendisi TV8’de katıldığı bir programda Ergün’ün kendisinin oyunculuğunun gelişmesinde çok büyük katkısı olduğunu dile getirmiştir. Deniz Çakır 2008 senesinde Özlem Akova’nın yönetmenliğini yaptığı Kako Si? filminde başrolü üstlendi. Filmin 2010 senesinin sonlarına doğru vizyona girmesi bekleniyor. Berlin Film Festivali için yapılmış filmin fragmanı uzun süre yayınlanmış olsa da Türkiyede vizyonlara girmemiştir. Çakır, bu dönemde filmin festival filmi olduğunu ve vizyona gireceğini zannetmediğini söylemiştir. Yakında gösterime girmesi beklenen Emre Şahin’in yönetmenliğini yaptığı 40 isimli sinema filminde yine başrolde yer almıştır. Şahin, rolü sadece onun için yazdığını söylemiştir. Bir çanta etrafında dönen hayatları konu alan film Deniz Çakır’ın oynamayı kabul ettiği iki filmden biri. Daha önce birçok proje teklifi alsa da sadece arşive konulucak işlerde yer alarak daha iyi bir kariyer çizmeyi planladığını belirtti. Oyuncu, Avrupa Yakası isimli dizinin bir bölümünde de konuk oyuncu olarak yer almıştır.

Çakır, 2009 senesinde Aşk Sözleri isimli bazı William Shakespeare oyunlarının karışımı olan bir tiyatro oyununda yer aldı. Oyundaki performansıyla Afife Jale Ödülleri’nde bir adaylıkla onurlandırıldı. Oyuncu bunun dışında seslendirmeler ‘de yapmaktadır. Reklamlar dışında Iron Man ve Kung Fu Panda gibi bazı filmlerde seslendirme yapmıştır.

Çakır, Özcan Deniz’in Ya Sonra filminde Didem karakteri ile sinemada 3. başrolü üstlenmiştir. Ya Sonra şarkısını seslendirerek, herkesi şaşırtan oyuncunun da etkisiyle parça Yılın en çok tıklanan soundtrack müziği olmuştur.

Eylül 2011 tarihinde başlayan İffet adlı dizide yer almaktadır. Namus kavramını sorgulayan dizide, İbrahim Çelikkol, Zuhal Olcay ve Melike Güner de oyuncu kadrosunda yer alan isimlerdendir. Daha Sonra 2013 yılı Ocak ayının ilk haftasında Şah Sultan rolüyle Muhteşem Yüzyıl dizisinin kadrosuna katılmış, bir sezonluk performanstan sonra ayrılmıştır.

Şu an hala devam etmekte olan Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Meryem karakterini canlandırmaktadır. Eş zamanlı olarak Ece Temelkuran’ın aynı adlı kitabından esinlenerek yazılan bunalım komedisi oyunu “Bütün Kadınların Kafası Karışıktır.” da oynamaktadır.

Fotoğrafçılık
Birkaç yıldır fotoğraflar çeken Çakır, fotoğraf sanatçısı Serdal Güzel ile yakında açacağı ‘Rabarba’ adlı fotoğraf sergisi için hazırlanıyor. Kendisi 2009 senesinde Okan Bayülgen’in sunduğu Sade Vatandaş programına konuk olarak, bu projesini anlatmıştır. Her zaman fotoğrafçılığa ilgi duyan Deniz Çakır, programda bu projesi için sponsora ihtiyacı olduğunu belirtmiştir ve fotoğraf çekme konusunda Yaprak Dökümü’nün yönetmeni Mesude Erarslan’ın kendisini teşvik ettiğini anlattı.

Güzellik ve ün
Deniz Çakır, internet üzerinde en çok hayranı olan 20 Kadın Türk Televizyon oyuncusu arasında yer almaktadır. Ayaklı Gazete isimli sitenin anketinde Türkiyedeki en güzel yüzlerden biri seçilen Çakır, e-kolay tarafından “Türkiye’nin en sevilen “kötü kadını”” adlandırıldı. Çakır 32 bin kişinin katıldığı bir ankette Türkiye’nin en güzel 10 ünlüsü listesinde de yer almıştır. Türkiye’nin önde gelen erkek dergilerinden “Boxer dergisi”, ülkenin en seksi kadınlarından biri olarak gösterdi. Yaprak Dökümü dizisi ünlendikten sonra dizinin ilk bölümlerinde hikâyede önemli bir yer alan, sadece saniyeler süren ve hiçbir çıplaklık içermeyen bir sevişme sahnesi internette rekorlar kırmaya başladı. Bu yüzden sinirlenen başarılı oyuncu, her ne kadar oyunculuğa sınır koymadığını söylese de oyunculuğunu gölgede bırakacak sahnelerde yer almayı düşünmediğini söyledi

Rol aldığı oyunlar
Cam (oyun) – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu (Sadri Alışık Ödülleri’nde adaylık)
Aşk Sözleri – Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu – (Afife Jale Ödülleri’nde adaylık)
Uyarca – İstanbul Devlet Tiyatrosu

Filmografi

YılDizi/FilmRolKanalNotlar
2004-2006Kadın İsterseAlevStar TV, Show TVTV dizisi
2006 2010Yaprak DökümüFerhundeKanal DTV dizisi
2005İki Arada AşkGizematvTV dizisi
2006Evet Benim / İşte Benim“Barmaid” FundaTV dizisi
2006Avrupa YakasıSerap-Konuk OyuncuatvTv dizisi
2008Kung Fu PandaUsta EngerekTürkçe seslendirme
2008Donkey XoteTürkçe seslendirme
2008The Simpsons: MovieRod ve Todd FlandersTürkçe seslendirme
2008Iron ManVirginia “Pepper” PottsTürkçe seslendirme
2009Kako Si?LidyaSinema filmi
200940Sevda HemşireSinema filmi
2010Iron Man 2Virginia “Pepper” PottsTürkçe seslendirme
2011Ya SonraDidemSinema filmi
2011CamİpekTiyatro
2011İffetİffetStar TVTV dizisi
2013Muhteşem YüzyılŞah SultanStar TVTV dizisi
2014YasakCalibeATVTV dizisi
2015Konuşan ResimlerSergi, Türkçe Seslendirme
2015-2018Eșkıya Dünyaya Hükümdar OlmazMeryem ÇakırbeyliATVTV dizisi
2019VurgunReyhan VardarFOXTV dizisi

Ödülleri ve Adaylıkları

YılÖdül TöreniKategoriProjeSonuç
2010İsmail Cem Televizyon ÖdülleriEn İyi Yardımcı Aktris – DramYaprak DökümüKazandı
2016Ege Üniversitesi 5.Medya ÖdülleriEn İyi Kadın Dizi OyuncusuEşkıya Dünyaya Hükümdar OlmazAdaylık
3.Mersin Altın Palmiye ÖdülleriYılın Kadın Dizi OyuncusuKazandı
MGD 22.Altın Objektif ÖdülleriEn İyi Kadın OyuncuKazandı
7.Quality Of Magazine Dergisi ÖdülleriEn Quality Kadın OyuncuKazandı
43.Pantene Altın Kelebek ÖdülleriEn İyi Kadın OyuncuAdaylık
20171.Müzik Onair ÖdülleriEn İyi Kadın Dizi OyuncusuAdaylık
4.Mersin Altın Palmiye ÖdülleriYılın Kadın Dizi OyuncusuKazandı

MURTAKİ

    Yorum Yapın Fikrinizi Söyleyin

    Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
    %d blogcu bunu beğendi: